«ای عبدالعظیم! دوستانم را از جانب من سلام برسان و به آنان بگو که شیطان را به خود راه ندهند؛ وایشان را به راستگویی وامانتداری سفارش کن. به آنان توصیه کن که خاموشی گزینند و بحث و جدل های بیهوده را رها کنند، به یکدیگر روی آورند و به دیدن هم بروند؛ زیرا که این امور، باعث نزدیک شدن به من می شوند. به در افتادن با یکدیگر خود را مشغول نسازند که من با خود عهد کردهام هر که چنین کند و یاری از یاران مرا به خشم آورد، از خدا بخواهم در دنیا سختترین عذاب را بدو رساند و در آخرت در شمار زیانکاران باشد.
وایشان را آگاه ساز که خداوند، نیکوکار آنها را خواهد بخشید و از بد کارشان در خواهد گذشت؛ مگر کسی که به خدا شرک ورزیده یا دوستی از دوستان مرا بیازارد یا بدخواهی او را به دل گیرد؛ که اگر چنین کند خداوند او را نبخشاید تا زمانی که از ایناندیشه بد باز نگردد، اگر بازگشت (چه بهتر) و گرنه روحایمان از دلش رخت بربندد و از ولایت من بیرون رود. و او را از ولایت ما بهرهای نخواهد بود و از این سرنوشت بد به خدا پناه میبرم ». (الاختصاص شیخ مفید- ص۲۴۷، بحارالانوار- جلد ۷۱ – صفحه ۲۳۱)
این متن پیام حضرت علی بن موسی الرضا(ع) به عبدالعظیم حسنی(ره) جهت رساندن به شیعیان است و دربرخی منابع و متون اسلامی به آن اشاره شده است. به مناسبت فرارسیدن «چهارم ماه ربیع الثانی» و سالروزولادت این شخصیت برجسته دینی و مذهبی و یار و صحابی چهارامام معصوم(ع) در گفتگو با برخی از زائران و مجاوران بارگاه مطهر امام رضا(ع) به بررسی نظرات آنان درباره این پیام و اهمیت اطلاع داشتن از آن و عمل به نکات مهم اخلاقی و رفتاری در زندگی شخصی و اجتماعی پرداختهایم که در ادامه بخشهایی از گپ و گفت صمیمی خبرنگار قدس با آنان را میخوانید.
پیام زندگی برای همه
محمدحسین رضایی مهدوی، ۴۸ ساله، از مشهد، فعال فرهنگی در یک مؤسسه آموزشی است و به همراه خانوادهاش در زیرسایهبان و چترهای صحن انقلاب اسلامی نشسته است. او میگوید: همه فرمایشات و دستورات حضرات معصومین(ع) قابل توجه و سرشار از نکات مهمی برای زندگی است، اما به نظر من دراین فرمایش امام رضا(ع۹ پیام زندگی نهفته است. بسیاری از افراد به کارهایی در زندگی روزمره میپردازند که دقیقاً امام هشتم(ع) در این پیام از آن نهی کردهاند. شاید ماهم خودمان درگیر همین مسأله باشیم. اکنون که از این پیام اطلاع یافتم واقعاً ذهنم را به خود مشغول کرد به خصوص آن قسمتی که حضرت درباره خروج اینگونه افراد از ولایت خودشان هشدار دادهاند.
حسن احمدیان زائر دیگری است که با او همکلام میشویم. وی ۵۶ ساله و تکنسین برق بوده و اهل بیرجند است. وی بیان میکند: تا به حال این حدیث و پیام را از امام رضا(ع) نشنیده بودم. به نظرم حاوی نکات مهمی است. البته ما انسانهای معمولی معصوم و بیخطا نیستیم، اما به هرحال باید خودمان را درمسیر یادگیری و عمل به دستورات ائمه اطهار(ع) قرار دهیم. راستش را بخواهید این پیام هم بیم و همامید را درانسان به جریان میاندازد. برایم خیلی جالب است که امام رضا(ع) برای اهمیت موضوع با خود عهد کردهاند که برای افراد خاطی و کسانی که به کارهای ناشایست اشاره شده دراین پیام دست زنند، از درگاه خداوندمتعال برایشان، طلب غذاب میکنند. اینگونه پیام هاباید بیشتر و بهتر منتشر شده و به اطلاع زائران حداقل در نقاط مختلف حرم مطهر و با روشهای اطلاعرسانی و تبلیغات رسانده شود.
هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست
به سمت مسجد گوهرشاد حرکت میکنم در گوشهای از این صحن و روبه روی پنجره طلایی زیارت، صدای زائری با لهجه شیرین یزدی توجهام را به خود جلب میکند. کاظم سلیمانی مهریزی، ۲۸ ساله، کارشناسی مهندسی مکانیک دارد وبه اتفاق خانوادهاش درباره زیبایی این پنجره سخن میگفتند با او هم صحبت میشوم. وی اظهار میدارد: پیام عجیبی است، به نوبه خودم برایم جالب و البته هشداردهنده بود. یک جورایی انسان را به فکر فرو میبرد. اصلاً راستش را بخواهید یک تلنگر است برای من و همه افرادی که از این پیام بیاطلاع هستند. آن قسمتی از این پیام که حضرت رضا(ع) هشدار میدهند که دو گناه را خدا نمیبخشد، برایم خیلی عجیب ودر عین حال هشداردهنده بود. خداوند کمکمان کند تا امام رضا(ع) از ما راضی باشند.
زائر دیگری که گفتگوی ما را میشنود به جمع ما میپیوندد. ناصرعبداللهزاده، ۶۰ ساله، اهل همدان است. او فروشنده تجهیزات مرتبط با چاههای عمیق آب است. وی میگوید: من هم متعجبم که تاکنون از چنین حدیث و روایتی از امام مهربانیهای بیاطلاع بودم. ای کاش زودتر ازاین فرمایش امام هشتم(ع) آگاه میشدم. ما که نمیتوانیم دقیقاً به دستورات خداوندو امامان معصوم(ع) عمل کنیم اما باید تلاشمان را بکنیم تا آنان از ما راضی شوند. همسرش هم به دنیال صحبتهای وی میگوید: به نظر من اینگونه پیامها باید بیشتر منتشر شود. به قول قدیمیها، هزار نکته باریکتر از مو اینجاست.
تعارف نداریم؛ همه مخاطب این پیام هستند
به سمت و سوی رواق امام خمینی(ره) حرکت میکنم زائران آماده میشوند تا در صفوف نماز جماعت مغرب و عشاء شرکت کنند. هنوزده دقیقهای تا پخش اذان باقی مانده است.
خانوادهای مشغول صحبت کردن با یکدیگرند. به جمع آنان میروم. خسرو زینلی و مهرداد اکبری دو پسرخاله هستند که با خانوادههایشان از تهران به زیارت آمدهاند. خسرو ازمهرداد بزرگتر به نظرم آمد با او همکلام میشوم، او ۳۹ ساله و کارمند حسابداری در یک شرکت تولیدی لباس است. وی میگوید: هرچند ما همه امام رضا(ع) را به امام رئوف و مهربان میشناسیم ولی این پیام نشان از هشدارمهم امام هشتم(ع) به شیعیان دارد. به نظرم موضوع آن قدر جدی است که خود حضرت از سرنوشت افراد خطاکار و گنهکار که توبه واقعی نکنند به خدا پناه میبرند.
مهرداد ۳۲ ساله و کارشناس ارشد مدیریت مالی است او هم میگوید: خیلی برای یک انسان وشیعه ائمه اطهار(ع) سنگین است که دم از ولایت و پیروی از حضرات معصومین(ع) بزند، اما در عمل نه تنها مشمول لطف و دعا این بزرگواران نشود، بلکه بخاطر ارتکاب اعمال و کارهایی که دراین پیام از آنها نهی شده است سرنوشت شوم و خطرناکی انتظارش را بکشد. به نظرم این پیام دارای تلنگر جدی برای من و امثال من است که مواظبت بیشتری در اخلاق و رفتارمان کنیم. البته هرکسی باید به زندگی و رفتار خود مراجعه کند و ببیند که چقدر توانسته است به متن این پیام عمل کند. تعارف که نداریم همه مخاطب این پیام هستیم.
نظر شما